Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η "Χριστιανική Δημοκρατία" και η ψήφος στο Μανόλη Τασόγλου στην Α' Θεσσαλονίκης




Η Χριστιανική Δημοκρατία, σύμφωνα μὲ τὴν πολιτικὴ ἀπόφαση τῆς Κ.Ε. καλεῖ τὰ μέλη καὶ τοὺς φίλους της σὲ  ψῆφο ὑποψηφίων βουλευτῶν σὲ ἀντιμνημονιακὰ κόμματα μὲ θέσεις πλησιέστερες στὶς δικές της καὶ  δὲν κατεβαίνει στὶς ἐκλογὲς οὔτε αὐτοτελῶς, οὔτε συνεργαζόμενη.
 Ο Μανόλης Τασόγλου είναι μέλος της Κ.Ε. της Χριστιανικής Δημοκρατίας και με απόφασή της, στην έκτακτη Σύνοδο στις 6 Ιανουαρίου 2015, αποδεσμεύτηκε, προκειμένου να αποδεχθεί πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης.
Ο αδ. Μανώλης γεννήθηκε στις Συκιές Θεσσαλονίκης το 1956 και ζει στη Νεάπολη. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο Ξάνθης και σήμερα εργάζεται ως κρεοπώλης. Είναι νυμφευμένος με τη Βάσω Πούπου και έχουν έναν γιο, το Σάββα.
Οργανώθηκε στη Χριστιανική Δημοκρατία το 1974. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1979. Εκλέχθηκε στο πρώτο μεταδικτατορικό συνέδριο της Ε.Φ.Ε.Ε.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ε.Χ.Ο.Ν., της Νεολαίας της Χ.Δ. της μεταδικτατορικής περιόδου, και της Αυτόνομης Συσπείρωσης Ξάνθης.
Από τα φοιτητικά του χρόνια αναπτύσσει μια πλούσια δράση, συμμετέχοντας ενεργά σε συλλογικότητες που αμφισβητούν τις κατεστημένες δομές, νοοτροπίες και πρακτικές, αναζητώντας την Κοινωνική Δικαιοσύνη αγωνιζόμενος για το καινούργιο, που ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα ποικίλα δεσμά που χαλκεύει το σύστημα.
Στο δρόμο αυτό της αγωνιστικής αναζήτησης και σε ηλικία 17 ετών, την περίοδο, καλοκαίρι του 1973, της «φιλελευθεροποίησης» του Παπαδόπουλου, συναντά την εφημερίδα της αντιδικτατορικής αντίστασης, την «Χριστιανική» με την ανεπανάληπτη, αρθρογραφία του Νίκου Ψαρουδάκη.
Με τη Μεταπολίτευση φεύγει από την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, όπου φοιτούσε. Το 1978 ανοίγει στην έρημη τότε παλιά πόλη της Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο «Σοκάκι». Το «Σοκάκι» σύντομα γίνεται στέκι και χώρος προβληματισμού και δράσης νέων, ζωντανών, ανθρώπων που «ψάχνονταν», όπως λέει ο ίδιος.
Χριστιανοί και αντιεξουσιαστές συναντώνται στο «Σοκάκι» και δίδουν το αγωνιστικό παρόν τους στη Θρακιώτικη πόλη.
Η πολιτιστική, πνευματική και πολιτική αυτή όαση, «Σοκάκι» λειτούργησε μέχρι το 1994, ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, στα πλαίσια της Τ.Ο. της Χ.Δ. Ξάνθης. Στο «Σοκάκι» θήτευσαν πολλοί, επώνυμοι σήμερα, επιστήμονες, καθηγητές Α.Ε.Ι., καθώς και μοναχοί και ιερομόναχοι!  
Το διεθνές αντικαπιταλιστικό και αντισυμβατικό κίνημα, το επαναστατικό κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου επηρέασε βαθιά τη σκέψη και τη δράση του αδελφού. Ως φοιτητής πρωτοστατεί, με τους συναγωνιστές του, ενάντια στο νόμο 815 του Γ. Ράλλη και έτσι πραγματοποιείται η πρώτη κατάληψη πανελλαδικά στο Πολυτεχνείο Ξάνθης. «Δεν ζητούσαμε διορθωτικές αλλαγές,»  δηλώνει, «τα ζητούσαμε όλα. Ζητούσαμε τη ζωή μας. Ήμασταν νέοι»!
Η δραστηριότητα του αδ. Μανόλη δεν σταματά στα νεανικά του χρόνια.
Στις εκλογές του 1981, οπότε η Χ.Δ. είχε πάρει μέρος αυτόνομα, είναι υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος στην Ξάνθη και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Να σημειωθεί ότι τότε η Χ.Δ. πέτυχε τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά στη Θράκη και ιδιαίτερα στην Ξάνθη!
Το 1986 συνιδρύει με άλλους Νεαπολίτες την Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών (ΑΠΑΝ) και έκτοτε συμμετέχει ενεργά στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το 2010 μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Νεαπολέως Θεσσαλονίκης. Μετέχει, επίσης, στον κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό Bios Coop. Ταυτόχρονα, με τη δράση στην Τ.Α. επεδίωκε πάντοτε να υπάρχει ένας ουσιαστικός και ελεύθερος από προκαταλήψεις διάλογος της Αριστεράς με την Ορθόδοξη θεολογία.
Η πολύπλευρη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα του αδ. Μανόλη λειτούργησε, ταυτόχρονα, και ως πολύτιμη χριστιανική μαρτυρία σε πολιτικούς χώρους, που έχουν απογοητευθεί και αποξενωθεί από την Εκκλησία. Η προσπάθεια του να καταδείξει ότι οι χριστιανικές κοινωνικές αρχές της Χ.Δ. είναι και αξίες της Αριστεράς, τον έχει κάνει αποδεκτό και σεβαστό από μεγάλο μέρος του κόσμου της Αριστεράς. Με αυτό το δεδομένο, οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τού πρότειναν να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο τους στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης ως συνεργαζόμενος. Ο αδ. Τασόγλου έθεσε αμέσως το ερώτημα στα όργανα του Κινήματος και η Κεντρική Επιτροπή της Χ.Δ. αποφάσισε να τον αποδεσμεύσει, προκειμένου να κατέλθει στις Εκλογές, στα πλαίσια της παλαιότερης τακτικής του Κινήματος με άλλους αδελφούς, αλλά και της θέσης του Ζ' Συνεδρίου για την ανάγκη πανεθνικής αντιμνημονιακής συσπείρωσης και των συνακόλουθων αποφάσεων της Κ.Ε. στο διάστημα από το 2012 μέχρι σήμερα να υπερψηφίζονται αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.
Η Χ.Δ. δεν κατέρχεται στις εκλογές ούτε αυτοτελής, ούτε συνεργαζόμενη με κανένα κόμμα, όπως της προτάθηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, τα μέλη και οι φίλοι της Χ.Δ. που ψηφίζουν στην Α' Θεσσαλονίκης, θα εφαρμόσουν με τον καλύτερο τρόπο το πλαίσιο που έχει θέσει η Κ.Ε. για την επιβαλλόμενη αντιμνημονιακή ψήφο, στηρίζοντας έμπρακτα και με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα του αδ. Τασόγλου. Έτσι, θα συμβάλουν ώστε ένας δοκιμασμένος και ανιδιοτελής αγωνιστής  και πρωτεργάτης του χριστιανικού κοινωνικού αγώνα να αναδειχθεί στο Κοινοβούλιο, να δώσει τη χριστιανική και κοινωνική του μαρτυρία από νέο μετερίζι και –γιατί όχι;-να επηρεάσει θετικά προς την κατεύθυνση των χριστιανοκοινωνικών απόψεων και θέσεων τη σύνθεση και τον  πολιτικό προσανατολισμό μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Καλή επιτυχία αδελφέ Μανόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου